
כמו שאתן בטח יודעות – אין פטור מצום או הקלה כלשהי לנשים שנמצאות בזמן דימום הוסת החודשי שלהן בתשעה באב או ביום הכיפורים.
ובכל זאת, הרבה נשים שאלות את עצמן: האם הצום עשוי להשפיע על הדימום? האם הוא עשיו להאריך/לקצר את ימי הדימום? לעכב או לזרז ביוץ או הגעת וסת?
אז ניסיתי לבדוק את זה בשבילכן..
והפתעה:
כמעט לא מצאתי שום התייחסות מחקרי או הלכתית לנושא הזה!!!
מפתיע.. בהתחשב בכמות הנשים שידע כזה עשוי להיות עבורם רלוונטי…
מה כן מצאתי?
ההיבט היחיד שיש לגביו מחקר (וגם זה לא הרבה ורק מהשנים האחרונות) הוא לגבי צום לסירוגין והמחזור החודשי.
בשביל מי שלא יודעת מה זה צום לסירוגין אסביר:
צום לסירוגין זה מצב בו במשך זמן מסויים נמנעים לחלוטין מאוכל (שתיית מים יותרת) ובזמן אחר אוכלים רגיל. הגירסא הכי מוכרת של צום לסירוגין היא דיאטת 8:16 בה במשך 8 שעות אוכלים רגיל ובמשך 16 שעות צמים. יש גרסאות נוספות של צום לסירוגין כולל צומות ארוכים יותר.
הנה מאמר עם מידע מסודר בנושא: https://madanashi.com/%D7%A6%D7%95%D7%9E%D7%95%D7%AA-%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%A6%D7%95%D7%9D-%D7%95%D7%92%D7%95%D7%A3-%D7%94%D7%90%D7%A9%D7%94/
למי שאין זמן לקרוא אותו אנסה לסכם ממש בקצרה: אין לצומות השפעה על תהליך הביוץ, יתכנו השפעות חיוביות על הסדרת מחזור לא סדיר ועל נשים פוליציסטיות, ומסתבר שקשה יותר לצום בשלב הלוטאלי (בין הביוץ לווסת) – בעקבות הפרוגסטרון הגבוה..
מי שרוצה ללמוד קצת יותר על הנושא ולא מפריע לה אנגלית: יש רופאה אמריקאית בשם ד”ר מינדי פלז שחוקרת את הנושא. יש לה ספר שנקרא “fast like a girl” שבו היא עוסקת בצומות בהתאם לשלבי המחזור החודשי ובתקופות של שינויים הורמונליים לקראת גיל המעבר ואחריו.. הנה סרטון קצר באנגלית שבו היא מסבירה בקצרה את השיטה שלה.. https://youtu.be/fZSN5vsAWgM
ולמיטב ידיעתי היא היחידה שניסתה להבין את הנושא של צומות והורמונים נשיים.
כל מקום אחר שבו מצאתי התייחסות לנושא זה בעצם היה ציטוטים ממנה..
בקיצור – אין לי היום חידושים ובשורות גדולים, אם מישהי מכירה קצת יותר מקורות בנושא – אשמח שתשלחו לי…
וכמה מילים לגבי טהרה ויום הכיפורים:
כמו שאתן יודעות, ליל יום הכיפורים וליל תשעה באב הם שני הזמנים היחידים בשנה בהם המקוואות סגורים ונשים לא טובלות.
מי שצריכה לטבול בליל יום הכיפורים – טובלת בצאת הצום. יש מנהגים שונים לגבי מתי עדיף לעשות את רוב ההכנות: לפני הצום או בצאתו.
הפסק טהרה נעשה גם בצום! זה אומר שיש נשים שעושות הפסק במקביל ל”כל נדרי” ויש נשים שעושות הפסק במקביל ל”נעילה”. בהזדמנות ארחיב על משמעות רוחנית אפשרית.
צום קל לכולן וגמר חתימה טובה!
ליאון