ההיסטוריה המחזורית שלי

נעים להכיר..

היום אני רוצה לשתף אותך ב”קורות החיים” שלי.

לא כאלה שמגישים כדי להתקבל למקום העבודה, וגם לא אוסף של סיפורים אקראיים שעברתי בחיים, אלא את ההיסטוריה ה”מחזורית” שלי, ואיך הגעתי בכלל לעסוק בנושא הזה.

מוכנה? אז קדימה..

קיבלתי מחזור (או בשמו המדוייק יותר: וסת) בפעם הראשונה בגיל 12 וחצי.

אני עוד זוכרת את זה..

הייתי מאוד “מוכנה”:

אחות בית-הספר הסבירה לכולנו ב”ערב אמהות ובנות” שנערך במסגרת שנת בת-מצוה מה הולך לקרות, ואמא שלי הסבירה לי איפה ה”ציוד” נמצא בבית.. וחשבתי שאם אני יודעת שהולך להגיע דימום, וגם יודעת מה עושים איתו, אני יודעת הכל, נכון? (זהו, שעם השנים למדתי שלא בדיוק..) וכשהוא הופיע, סוף סוף הרגשתי ממש “גדולה”, וכל פעם שהוא הגיע הוא היווה בשבילי סימן שאני מה”גדולות”..

בהמשך השנים זכיתי להיות מאלה שכמעט לא סבלו מכאבי מחזור, כך שעיקר המחזור בשבילי היה ההתמודדות עם הדימום ועם “אמצעי הספיגה” השונים – התחבושות (מאמינה שבתקופה שקיבלתי מחזור עוד לא היו תחבושות עם “כנפיים”?) ובהמשך טמפונים.

בשנים האלה מחזור התקשר אצלי בעיקר לשאלות מהסוג של: האם אפשר ללכת מחר לבריכה, מתי יוצא התאריך של המחנה-קיץ או הטיול השנתי, והאם אקבל שחרור משיעור ספורט..

בשנים שהתגוררתי מחוץ לבית – בפנימיה, בדירת שירות-לאומי או בדירות במדרשה בה למדתי היה שיח פתוח בין החברות בנושא.

נהנינו לגלות ש”בנות שגרות יחד – מקבלות יחד” ויש ימים שבהן אנחנו מסיימות ביום אחד את הקצבת הנייר טואלט שאמורה להספיק לשבוע שלם.. עודדנו את אלה שסבלו מכאבי מחזור, והשאלנו זו לנו תחבושות וטמפונים באופן חופשי..

ואז..

התחתנתי.

ופתאום המחזור נהיה סוד כמוס. משהו אישי, אינטימי, שאסור לדבר עליו..

הוא כבר לא קשור רק לתחום של “אמצעי-ספיגה”, כאבים וכשירות לפעילויות גופניות..

אלא הוא נהיה בבת אחת קשור לעוד המון נושאים, נושאים מהסוג שלא משתפים בהם:

האם אנחנו “אסורים” או “מותרים” במגע..

האם ומתי אצליח לעשות הפסק, ובהתאם לכך מתי תהיה הטבילה?

הצורך לבצע עוד ועוד בדיקות, לשלוח “עדים” לרב, החשש מכתמים..

החשבון של באיזו שבת להתארח אצל חמי וחמותי, והאם עדיף להתארח כשאסורים (ואז להסתיר את זה שהמיטות מופרדות) או דוקא כשמותרים (ואולי חבל “לשרוף” שבת שמותרים על אירוח מחוץ לבית..), התחושה שתמיד כשמגעים דוקא אנחנו אסורים ושאר הזוגות נראים שהם תמיד מותרים..

ועם הזמן האכזבה הגדולה כל חודש ש”שוב לא נכנסתי להריון”.. והחששות שמחודש וחודש מתגברים בנושא הזה..

כ”מתנת חתונה” רבש”ע זימן לי שלל כתמים בזמנים שונים של החודש (אני עוד זוכרת בשיעור הראשון אצל מדריכת-הכלות שלי כשהיא ניסתה להסביר לי על ההבדל בין “דם” ל”כתם” ואני התווכחתי איתה ש”אין דבר כזה כתמים, או שיש מחזור או שלא..”, אז זהו, שמהר מאוד גיליתי שיש, ועוד איך..) וגם איתם היה צריך להתמודד ולהתחיל להבין את ההבדל בין “טהור” ל”נקי”, ולהפנים שלא תמיד מותרים=לבן ואסורים=אדום..

באתה תקופה התחלתי ללמד בנות במדרשה, ואני זוכרת שהייתי יושבת עם התלמידות שלי בשיעור ומלמדת אותם, אבל הראש שלי כל הזמן היה מסביב למה שקורה לי בתחתונים.. האם אצליח לבצע הפסק? מתי בדיוק לבצע את הבדיקה הבאה? מה יהיה אם יהיה כתם? עוד כמה זמן שקיעה? האם תהיה טבילה הערב או שהיא תידחה בגלל דימום לא צפוי? וכן הלאה..

אני ממש זוכרת רגע אחד שכולן התפללו בשקט תפילת מנחה, ואני לא הייתי מסוגלת להתפלל כי רק חשבתי עוד כמה זמן שקיעה ומה יהיה כשאעשה בדיקה היום, ופתאום הרגשתי כמה שהן כאלה צדיקות ומחבורות לה’, ואני במקום זה עסוקה כל הזמן בתחתונים ובשירותים..

המשך הסיפור עוד ארוך, ובהזדמנות אולי אשתף אתכן, אבל כרגע רק אומר שתוך כדי שהתחלתי לנסות לבדוק עם עצמי מה הסיפור של הדבר הזה שפתאום “לקח אותי” מהמקום ה”דוסי” של תורה-תפילה-שיח רוחני טהור למקום “נמוך” של תחתונים-שירותים-בדיקות, כמעט שנתיים אחרי שהתחתנתי, סוף סוף נכנסתי להריון.

בתקופה שהבן הבכור שלי נולד, היינו קבוצה של 4 חברות שנפגשות כל שבוע ללימוד משותף בעניינים של עבודת ה’, כל פעם מסביב לנושא אחר. 3 מאיתנו היינו נשואות (עם ילד או שנים..) והרביעית עדין רווקה. באחת הפעמים הצעתי שנעסוק בנושא המחזור החודשי. שלושתנו, הנשואות, ישר קפצנו עם נושאים שקשורים לטהרת-המשפחה ולזוגיות סביב המחזור, ואני ממש זוכרת את השאה של חברתנו הרביעית “רגע, האם יש למחזור החודשי גם משמעות בשבילי, כרווקה, או שעד החתונה הוא רק עניין טכני?” – השאלה הזאת ליוותה אותי עוד הרבה שנים ומהדהדת באזני עד היום..

עם השנים הנושא המשיך להעסיק אותי והתחלתי לקרוא כל ספר שאיכשהוא עסק בנושא והגיע לידי.

בהמשך השתתפתי בקביעות בשיעורים ב”בנין שלם” וב”מכון פועה” , בימי עיון, סדנאות, וקורסים בנושא, למדתי הדרכת כלות עם הרבנית אסתר לבנון, הרבנית קטי מנדלביץ ואחרות וגם התחלתי להדריך כלות בפועל.

בשלב מסויים הרבנית נעמי שפירא ארגנה קבוצת לימוד שנתית בנושא הזה וזכיתי להשתתף בה וללמוד רבות מפיה. במקביל למדתי גם אצל מירב שרמן את “שיטת שרמן” ונחשפתי גם ל”שיטת המודעות לפוריות” ולספרות מחקרית בנושא המחזור והשפעותיו על הנפש.

כתוצאה מכך העזתי להתחיל ללמד ולהעביר סדנאות לבחורות ולנשים בנושא עבודת ה’ סביב המחזוריות הנשית במדרשות ובימי-עיון לנשים. גם עם הכלות שהדרכתי לאורך השנים התחלתי לפתח שיח סביב ההיבטים הנפשים הרוחניים של המחזור החודשי.

עם הגדילה הברוכה של המשפחה, הרגשתי שהעומס היה גדול, לכן היו כמה שנים בהן הפסקתי כמעט ללמד והתמקדתי בעיקר בבנין הבית הפרטי שלי, והעברתי שיעורים רק “על אש קטנה”.

בשלב מסויים החלטתי שחשוב לי מאוד להיות מדוייקת הלכתית “עד הסוף” ואני רוצה לוודא שהרעיונות האמוניים וה”רוחניים” מדוייקים היטב על הבסיס ההלכתי, לכן למדתי במשך שנתיים הלכות נידה על בוריין בתכנית “יועצות ההלכה” במדרשת “נשמת” בירושלים, למרות שאני לא עוסקת בכך כמעט בפועל..

בשנה האחרונה למדתי בקורס שנתי של איילת בוכניק המדהימה מרמת-הגולן על היבטי המיניות הנשית ועל חינוך נכון לתחום זה.

לאורך הלימוד שלי הרגשתי שכל אחד אימץ “היבט מסויים” של המחזור החודשי, ופחות עסק בהיבטים אחרים:

בספרות המחקרית שפגשתי הסבירו מאוד יפה את התהליכים הפיזיולוגיים וההורמונליים של המחזור, ואת ההשפעות של ההורמונים על הנפש, אבל לא חיברו את זה לקומה היהודית-תורנית.

הרבה רעיונות אמוניים ורוחניים מאוד יפים שפגשתי נשמעו מאוד יפים ונוגעים ללב, אבל לא תמיד התיישבו נכון עם התהליך הפיזיולוגי והנפשי של המחזור, ולפעמים אפילו לא ממש הסתדרו עם פרטי ההלכות.

הסברים מאוד יפים על המשמעות של הלכות נידה – לא תמיד התאימו למה שלמדתי על המערכת ההורמונלית הנשית, ואפילו לא למערכת הפיזיולוגית המחזורית.

הצעות שהסבירו את התהליך הזוגי החודשי, לא תמיד התישבו עם התהליך הנשי האישי (זוכרת את השאלה של החברה הרווקה שלי?) ולפעמים היתה תחושה שמנסים “בכח” להכניס את המערכת המחזורית הטבעית לתוך המערכת המחזורית ההלכתית, לא תמיד מתוך היכרות מעמיקה מספיק עם שתי המערכות..

הרגשתי שאין כאן משהו שלם שמקיף את כל המכלול שמלווה את המחזור החודשי.

לכן ניסיתי לתת מענה שיכלול את כל הקומות של המחזוריות הנשית אחת על גבי השניה.

מתוך כך נוצר “מודל 6 הקומות של המחזוריות הנשית”

אם עוד לא הורדת את המדריך החינמי שמסביר את מודל 6 הקומות, את מוזמנת להוריד אותו עכשיו:

כתיבת תגובה